Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 03/2010

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 672 KiB).

Περιεχόμενα

Το 61ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΒΜΒ

Αλεξανδρούπολη, Φθινόπωρο 2010 Aigli

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΕΕΒΜΒ ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά ότι το 61ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα λάβει χώρα φέτος στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο Thraki Palace. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου είναι η εξής:

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Απολογισμός του 60ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΕΒΜΒ

Aigli

Στις 20-22 Νοεμβρίου 2009 διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου) το 60ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Οι 616 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους προσκεκλημένους ομιλητές N. Gompel (Marseilles), C. Scazzochio (London), M. Tsiantis (Oxford), A. Wagner (Zurich), X. Σπηλιανάκη (Ηράκλειο), Κ. Καλαντίδη, (Ηράκλειο), Γ. Ροδάκη (Αθήνα), Κ. Ιατρού (Αθήνα) και Σ. Φριλίγγο (Ιωάννινα), καθώς και 58 προφορικές παρουσιάσεις και 191 αναρτημένες εργασίες. Παρά τα γνωστά προβλήματα στην χρηματοδότηση της έρευνας, ο αριθμός των εργασιών βρέθηκε πάλι σε ψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την γέννηση του Δαρβίνου και πολλοί από τους προσκεκλημένους ομιλητές παρουσίασαν θέματα σχετικά με τον ρόλο μοριακών μηχανισμών στην εξέλιξη, ενώ στις προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύτηκε όλη η θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.

Aigli

Στο συνέδριο ξεκίνησε και ένας νέος θεσμός, η Επιστημονική Ομιλία "Κώστα Σέκερη", στη μνήμη του αξέχαστου δασκάλου μας. Πριν από την ομιλία του N. Gompel, έγινε αναφορά στο έργο του Κώστα Σέκερη από τον Δρ. Μιχάλη Αλέξη και παρουσίαση του ομιλητή από τον καθηγητή Μανόλη Φραγκούλη.

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν από ένα βραβείο, καθώς και έπαινοι στις καλύτερες προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις.

Το βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Κατσαρού Κ., Λάβδα Α.Α., Τσίτουρα Π., Σέρτη, Ε., Μαρκουλάτο Π., Μαυρομαρά Π. & Γεωργοπούλου Ο., για την εργασία με τίτλο "Η ενδοκύτωση των νουκλεοκαψιδίων χωρίς φάκελο του ιού της Ηπατίτιδας C προκαλούν διέγερση της σηματοδότησης MAPKs-ERK1/2".

Aigli

Οι δύο έπαινοι προφορικών ανακοινώσεων απονεμήθηκαν στους:

  1. Λαζαρίδη Ι., Χαραλαμπόπουλο Ι., Βέργου Β., Αυλωνίτη Ν., Καλογεροπούλου Θ. & Γραβάνη Α., για την εργασία με τίτλο "Το νευροστερεοειδές δευροεπιανδροστερόνη (DHEA) συνδέεται και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του νευρικού αυξητικού παράγοντα (NGF), προστατεύοντας τους εκ της νευρικής ακρολοφίας προερχόμενους νευρώνες".
  2. Νικητοπούλου Ι., Μερσινιά Β., Οικονόμου Ν., Καρουζάκη Ε., Gay S., Κόλλια Γ. & Αϊδίνη Β., για την εργασία με τίτλο "Διερεύνηση του ρόλου της Autotaxin στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών του αρθρικού υμένα και στην παθογένεια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας".

Το βραβείο καλύτερης γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους:

Έπαινος γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Καρκούλια Ε., Αλεξίου Μ., Draper J., Porcher C. & Στρουμπούλη Γ., για την εργασία με τίτλο "In vivo βιοτινυλίωση ως εργαλείο για τη μελέτη των λειτουργιών GATA-1 στην αιμοποίηση, χρησιμοποιώντας in vitro διαφοροποιημένα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα".

Επίσης χορηγήθηκαν από την ΕΕΒΜΒ 12 υποτροφίες συμμετοχής στο Συνέδριο, ύψους 150 ευρώ έκαστη, σε νέους επιστήμονες κάτω των 32 ετών, που εκπονούν διδακτορικό ή είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες. Τέλος, στο συνέδριο έγινε και η απονομή των ετησίων βραβείων Γαρδίκη-Κουΐδου, στη Βασιλεία-Ισμήνη Αλεξάκη και στον Κωνσταντίνο Παπακώστα.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Διοργάνωση Ημερίδας Βιοχημικής Εκπαίδευσης

Αθήνα 14 Μαΐου 2010

Η Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Βιοχημικής Εκπαίδευσης (Biochemical Education Committee) της FEBS διοργανώνει ημερίδα βιοχημικής εκπαίδευσης στην Αθήνα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και θα περιλαμβάνει ομιλίες και ομάδες εργασίας σε δύο ενότητες: Εκμάθηση μέσω επίλυσης προβλημάτων (problem-based learning) και μεταπτυχιακή εκπαίδευση (post-graduate education). Συμμετοχή στην ημερίδα μπορούν να δηλώσουν τακτικά ή αρωγά μέλη της ΕΕΒΜΒ, στον Γραμματέα της Εταιρείας Δρ. Δ. Κλέτσα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2010.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
FEBS WORKSHOP ON BIOCHEMISTRY EDUCATION
HELLENIC PASTEUR INSTITUTE, ATHENS, GREECE (Friday, 14 May, 2010)
08:30 - 09:00 Registration
09:00 - 09:15 Opening and Introduction to the programme D.A. Kyriakidis, C. Drainas, G. Güner-Akdogan, K. Elliott
09:15 - 13:00 Problem-Based Learning
09:15 - 10:45 Problem-based learning (PBL) - the experience in Manchester and in Izmir K. Elliott (Manchester) and G. Güner-Akdogan (Izmir)
10:45 - 11:00 Introduction to the Workshop and dividing into groups
11:00 - 12:30 Workshop: work in groups with examples of problems-cases K. Elliott, G. Güner-Akdogan, J. Perret, C. Drainas
12:30 - 13:00 General Discussion (Whole Group) K. Elliott (Moderator)
13:00 - 14:30 Lunch
14:30 - 18:30 Post-Graduate Education
14:30 - 15:15 Qualities in Post-Graduate Education and Post-Graduate Education in Greece G. Güner-Akdogan (Chair, FEBS Education Comm) and C. Drainas (Chair, HSBMB)
15:15 - 16:00 What abilities are needed by the student and what skills are needed by the supervisor J. Perret (Bruxelles)
16:00 - 16:15 Introduction to the Workshop and dividing into groups
16:15 - 17:15 Small Group Discussions on
  1. Student abilities and supervisor’s skills
  2. Role of the supervisory committee
  3. Ph.D. curriculum
  4. Experimental research-based thesis
C. Drainas, D.A. Kyriakidis, J. Perret, K. Elliott, G. Güner-Akdogan
17:15 – 18:00 Presentation of small groups to the whole group J. Perret (Moderator)
18:00 - 18:30 General Discussion on Post-Graduate Education (Whole Group)
18:30 - 19:00 Concluding the Workshop
D.A. Kyriakidis, C. Drainas, G. Güner-Akdogan, K. Elliott, J. Perret

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Τα νέα των μελών μας

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Örebro Σουηδίας ο καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης

Kuriakidis

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Örebro της Σουηδίας αναγορεύθηκε ο συνάδελφος Δημήτρης Κυριακίδης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2010. Το Τμήμα Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου Örebro, αναγνώρισε το καταξιωμένο επιστημονικό του έργο, την ερευνητική του συνεισφορά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και την προσπάθειά του να προάγει την αμφίδρομη συνεργασία ανάμεσα στο ΕΙΕ και το Πανεπιστήμιο Örebro, στους ερευνητικούς τομείς της ιατρικής και των επιστημών υγείας. Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου 2008 είχε υπογραφεί στην Αθήνα Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Πανεπιστημίου Örebro.

Ο Δημήτρης Κυριακίδης είναι Καθηγητής Βιοχημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Απέκτησε το πρώτο του πτυχίο στη Χημεία και στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοτεχνολογία. Ανακηρύχθηκε Υφηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ για 5 χρόνια, ενώ συνεργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Yale για 10 συναπτά έτη. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στο πεδίο της βιοχημικής διερεύνησης της κυτταρικής ομοιόστασης και εστιάζεται περισσότερο στη μελέτη της ενζυμικής και γονιδιακής ρύθμισης. Το επιστημονικό του έργο καθώς και το χάρισμα της διδασκαλίας του, έχουν καθοδηγήσει πολλές γενιές φοιτητών και ερευνητών σε τομείς αιχμής της Βιοχημείας. Είναι ενεργό μέλος πολλών εθνικών και ευρωπαϊκών συμβουλίων, επιστημονικών δικτύων, επιτροπών κρίσεων και γνωμοδοτικών συμβουλίων και έχει συμβάλει με προτάσεις του στον καθορισμό της ευρωπαϊκής επιστημονικής πολιτικής. ΄Έχει επίσης διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΒΜΒ (1990-1991 και 2002-2003).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΙΕ: http://www.eie.gr/nhrf/news/orebro2010-gr.html

Στο Editorial Board του JBC ο καθηγητής Νίκος Καραμάνος

Karamanos

Επιτυχία της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας αποτελεί η επιλογή του συναδέλφου Νίκου Καραμάνου στο Editorial Board του γνωστού περιοδικού Journal of Biological Chemistry. Το JBC εκδίδεται από την American Society for Biochemistry and Molecular Biology και φέτος κλείνει 105 χρόνια λειτουργίας, στα οποία καθιερώθηκε σαν ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα περιοδικά του πεδίου.

Ο Νίκος Καραμάνος είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του ΔΣ της ΕΕΒΜΒ, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας στο διάστημα 2006-2007. Είναι επίσης υπεύθυνος της Ομάδας Έρευνας Συνδετικού Ιστού και Εξωκυττάριου χώρου, που ενεργοποιείται στα πλαίσια της ΕΕΒΜΒ. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην παθοφυσιολογία ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη βιοχημικών μεθόδων ανάλυσης και διαγνωστικών εργαλείων.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Προσεχή Συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου