Ελληνικη Εταιρεια Βιοχημειας και Μοριακης Βιολογιας

e-δελτίο - 01/2012

Σημ.: Το δελτίο είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF (μέγεθος: 537 KiB).

Περιεχόμενα

62ο Συνέδριο ΕΕΒΜΒ

Ενημέρωση από την Οργανωτική Επιτροπή HSBMB

Στις 9-11 Δεκεμβρίου 2011 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Ευγενίδου το 62ο Πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Οι 776 σύνεδροι παρακολούθησαν τους προσκεκλημένους ομιλητές Α. Ciehanover, B. Geiger, J. Kerr, B. Roska, Ε. Δερμιτζάκη, Α. Ευστρατιάδη, Μ. Κόφα, Α. Οικονόμου, Ε. Παπαδημητρίου, L. Probert, Ε. Σκουλάκη, Α. Σκορίλα, Ε. Τσακαλίδου, Ν. Τσουκιά, Π. Χριστακόπουλο και Σ. Χριστοφορίδη, καθώς και 67 προφορικές παρουσιάσεις και 175 αναρτημένες εργασίες. Στις προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύτηκε όλη η θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία νέων ερευνητών. Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν από ένα βραβείο, καθώς και έπαινοι στις καλύτερες προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις.

HSBMB

Το βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Sesele A., Thanopoulou K., Klinakis A., Efstratiadis A., Georgopoulos S., για την εργασία "Study of the role of Nicastrin in the pathogenesis of Alzheimer’s disease in a transgenic mouse model of the disease".

Έπαινος προφορικής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους: Karagianni P., Schmidt D., Kleovoulou N., Martinez-Jimenez C.P., Reczko M., Odom D.T., Talianidis I., για την εργασία "C/EBPa in hepatocyte differentiation" καθώς και στους Prodromidou K., Papastefanaki F., Sklaviadis T., Matsa R., για την εργασία "Cellular prion protein is required for NCAM-dependent neuronal differentiation of subventricular zone-derived neural precursor cells".

HSBMB

Το βραβείο καλύτερης γραπτής ανακοίνωσης (Best Poster Prize) ήταν φέτος προσφορά του επιστημονικού περιοδικού Biochemical Journal και απονεμήθηκε στους: Banos A., Apostolou E., Polyzos A., Thanos D., για την εργασία "Mechanisms of stochastic gene expression".

Έπαινος γραπτής ανακοίνωσης απονεμήθηκε στους Karkoulia E., Alexiou M., Papadopoulos G.L., Strouboulis J., για την εργασία "A biotin tag knock-in approach for studying GATA-1 functions in distinct hematopoietic lineages", καθώς και στους Kontomina E., Karagianni E.P., Ryan A., Ormiston B., Tsirka T., Sim E., Glenn A.E., Boukouvala S., για την εργασία "Comparative and functional genomic investigation of xenobiotic metabolizing enzymes in fungi: The case of the arylamine N-acetyltransferases (NATs)".

HSBMB

Επίσης χορηγήθηκαν από την ΕΕΒΜΒ 12 υποτροφίες συμμετοχής στο Συνέδριο, ύψους 100 ευρώ έκαστη, σε νέους επιστήμονες κάτω των 32 ετών, που εκπονούν διδακτορικό ή είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, για μια ακόμα χρονιά ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή τόσο μεταπτυχιακών (200 περίπου εγγραφές) όσο και προπτυχιακών φοιτητών (400 εγγραφές), προσδίνοντας στο συνέδριο ιδιαίτερη ζωντάνια.

Ο αριθμός των εργασιών που υποβλήθηκαν (67 προφορικές και 175 αναρτημένες ανακοινώσεις) ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο συνέδριο της Αθήνας, παρά την κρίση στη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα και την επακόλουθη μείωση στον αριθμό των ενεργών ερευνητών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των:

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη χορηγία τους δίνονται στον ΟΠΑΠ (Μέγας Χορηγός), την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στις εταιρείες ΑΝΤΙΣΕΛ – ΑΦΟΙ ΣΕΛΙ∆Η Α.Ε. (ZEISS), BIOHELLENIKA A.E., BIOLINE SCIENTIFIC, BIOSURE R & T Cell Co, INTERLAB LTD, LAB SUPPLIES – Π. ΓΑΛΑΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., LEICA MICROSYSTEMS – ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΕ, MERCK AE και NOVARTIS HELLAS, καθώς και στο γραφείο διοργάνωσης City Congress.

Η ΕΕΒΜΒ τίμησε τη μνήμη των Κ. Δραΐνα και Γ. Θηραίου

Thiraios Drainas

Στη μνήμη του Κώστα Δραΐνα και του Γιώργου Θηραίου, που έφυγαν ξαφνικά μέσα στο 2011, ήταν αφιερωμένες δύο κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου, αυτές του Αaron Ciehanover και του Αργύρη Ευστρατιάδη. Εκτός από τις επιστημονικές ομιλίες έγινε παρουσίαση του έργου τους από τον πρόεδρο της εταιρείας Νίκο Καραμάνο και τον Δημήτρη Θάνο, αντίστοιχα. Η ΕΕΒΜΒ απένειμε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη συνεισφορά των συναδέλφων στην εταιρεία και γενικότερα στην έρευνα και την εκπαίδευση, στις συζύγους τους Βιργινία Δραΐνα και Πόπη Συντυχάκη.

Έρευνα και media

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οργανώθηκε από της εταιρεία μας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα για το ρόλο και τις ευθύνες των ερευνητών και των ΜΜΕ στη δημοσιοποίηση επιστημονικών ανακαλύψεων. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η συνάδελφος Διδώ Βασιλακοπούλου και οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και συνετέλεσαν σε ένα γόνιμο διάλογο.

Ακολουθεί η εισαγωγή της Δ. Βασιλακοπούλου:

Media

Η καθιέρωση διάλογου μεταξύ επιστημόνων και κοινωνίας καθώς και η απόκτηση βασικών γνώσεων σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας από τους πολίτες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά θέματα.

Στην Ελλάδα, το ζήτημα της επικοινωνίας της επιστήμης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο λόγω έλλειψης επαρκών και συντονισμένων δράσεων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων και των πολιτών είναι αναγκαία, και κατα συνέπεια απαιτείται η δημιουργία των απαραίτητων "δομών" που θα εγκαθιδρύσουν την ανοικτή επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων και των δημοσιογράφων.

Κάθε νέα ανακάλυψη πριν δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό υπόκειται σε διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους κριτές. Δηλαδή, κάθε ερευνητικό άρθρο για να δημοσιευθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό έχει περάσει από μια διαδικασία κρίσης στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύονται στον Τύπο; Για τον λόγο αυτό η δημιουργία διαλόγου μεταξύ δημοσιογράφων και επιστημόνων είναι απαραίτητη. H δημόσια και ορθή κατανόηση των νέων επιστημονικών ανακαλύψεων είναι πρωταρχικό μέλημα για τη σωστή επικοινωνία των επιστημόνων με τους δημοσιογράφους.

Το κοινό έχει δικαίωμα να πληροφορείται από έγκριτες πηγές για τις νέες ανακαλύψεις. Για τους λόγους αυτούς η σωστή επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων και δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα σημαντική, έτσι ώστε οι νέες ανακαλύψεις να παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό.

Με το παραπάνω σκεπτικό και στόχο τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου μεταξύ επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου οργανώθηκε η σημερινή συνεδρία "Δημοσιοποίηση επιστημονικών ανακαλύψεων: Ο ρόλος και οι ευθύνες των επιστημόνων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)", στην οποία μας τιμούν ιδιαίτερα με την συμμετοχή τους οι:

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Α. Δημόζη - Α. Αρματάς

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα είναι συντετριμμένη από τον απροσδόκητο χαμό των αγαπημένων μας συναδέλφων Αναστασίας Δημόζη και Ανδρέα Αρματά, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 15 Ιανουαρίου 2012. Οι δύο νέοι επιστήμονες εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή από το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, με υποτροφία από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", στο Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού & Γήρανσης του Ινστιτούτου Βιολογίας, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κλέτσα.

Natasa Dimozi Νατάσα Δημόζη

Η Αναστασία (Νατάσα) Δημόζη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007. Το θέμα της διατριβής της ήταν η μελέτη της επίδρασης του οξειδωτικού στρες στον πολλαπλασιασμό, τη γήρανση και την παραγωγή εξωκυττάριας μήτρας κυττάρων μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Andreas Armatas Ανδρέας Αρματάς

Ο Ανδρέας Αρματάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Το 2007 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης "Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική" από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική του εργασία τόσο στο μεταπτυχιακό του δίπλωμα όσο και στη διδακτορική του διατριβή είχε ως αντικείμενο το ρόλο των αυξητικών παραγόντων στον πολλαπλασιασμό κυττάρων από διάφορα αναπτυξιακά στάδια και την αλληλεπίδρασή τους με συστατικά της εξωκυττάριας μήτρας.

Η απώλεια των δύο νέων, πολλά υποσχόμενων συναδέλφων γέμισε με θλίψη όλη την ερευνητική κοινότητα. Το Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" αποφάσισε να χορηγεί κάθε χρόνο δύο βραβεία στη μνήμη τους και η Ομάδα Συνδετικού Ιστού της ΕΕΒΜΒ, της οποίας η Νατάσα και ο Ανδρέας ήταν ενεργά μέλη, αποφάσισε να τους αφιερώσει τη φετινή συνεδρία της.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

FEBS Advanced Lecture Course

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το FEBS Advanced Lecture Course στη θεματική περιοχή: Matrix Pathobiology, Signaling and Molecular Targets, το οποίο έλαβε χώρα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στις Σπέτσες. Ήταν το τρίτο στη σειρά που διοργανώνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προχωρημένου επιπέδου συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS) με τη συμβολή του Mizutani Foundation for Glycosciences της Ιαπωνίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Σκοπός του ήταν η διάχυση της εξελισσόμενης επιστημονικής πληροφορίας και η εκπαίδευση νέων επιστημόνων στα πεδία της Βιοχημείας του Εξωκυττάριου δικτύου, της διαμεσολαβούμενης σηματοδότησης και λειτουργίας του κυττάρου, καθώς και η έρευνα για την ανάδειξη στόχων για νέες μοριακές θεραπείες.

FEBS

Πρόεδρος της Διεθνούς Οργανωτικής επιτροπής ήταν ο καθηγητής Βιοχημείας Νίκος Καραμάνος, ενώ συμμετείχαν συνάδελφοι από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Θεοχάρης και Χ. Γιαλελή), το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος" (Δ. Κλέτσας), την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Lund- Σουηδία (D. Heinegard), το Cleveland Clinical Foundation των ΗΠΑ (V. Hascall), και την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson των ΗΠΑ (R. Iozzo).

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Θερινά σχολεία, σεμινάρια, συνέδρια

7th FEBS - 22nd IUBMB Congress: From Single Molecules to Systems Biology

Sevilla-Spain, September 4th-9th 2012
Sevila FEBS-IUBMB

2ο Θερινό Σχολείο

Το σχολείο διοργανώνεται από τον Τομέα Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, και θα διεξαχθεί 18-20 Μαίου 2012 στο Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου ΑΘηνών "Κωστής Παλαμάς", Ακαδημίας και Σίνα, Αθήνα.

Το σχολείο απευθύνεται σε:

Θα μιλήσει η Καθηγήτρια Ada Yonath (Νόμπελ Χημείας 2009). Το πλαίσιο του προγράμματος θα διαμορφωθεί βάσει της συμμετοχής σας και το τελικό πρόγραμμα θα γίνει έγκαιρα γνωστό. Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και αίτηση συμμετοχής στο email cvorgias@biol.uoa.gr. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να συνοδεύεται με σύντομο βιογραφικό, τίτλο ομιλίας, σύνοψη ομιλίας σε 200 λέξεις και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας.

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου

Δημοσιεύσεις - Προσεχή συνέδρια

Δημοσιεύσεις

em

Από τον οίκο De Gruyter, Berlin, θα κυκλοφορήσει σύντομα το βιβλίο Extracellular Matrix: Pathobiology and Signaling, το οποίο έχει επιμεληθεί ο συνάδελφος Νίκος Καραμάνος, καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το βιβλίο περιέχει κεφάλαια στα ακόλουθα θέματα:

Προσεχή Συνέδρια

Περιεχόμενα
Αρχείο e-δελτίου